Упаковка 100 грам.Сухі пагони ожини.Лікарська рослина.Ще давньоримський лікар Гален згадував про ожину, як про цілющу, лікарську рослину. Він говорив про те, що римлянами цінуються не лише ягоди ожини, а й молоді пагони, листя.
Пагони жували при проносах і щоб зміцнити ясна. Застосування ожини в народній медицині поширене і сьогодні.
У плодах ожини відзначено великий вміст аскорбінової кислоти, каротину (попередника вітаміну А), вітамінів В1, Е, К, Р, РР; багато легкозасвоюваних вуглеводів (глюкози, фруктози, сахарози), органічних кислот (яблучної, винної, лимонної, саліцилової), пектинових речовин, флавоноїдів, мінеральних речовин (фосфору, калію і магнію), дубильних речовин, фенольних сполук. Всі ці речовини сприяють зміцненню капілярів, мають протизапальну і протисклеротичну дю.
Для використання в лікарських цілях підходять пагони ожини, . Листя після збору підлягають негайному висушування під навісом. Ягоди ожини слід збирати повністю дозріли.
Використання ожини в народній медицині.
Чай, заварений з листя ожини, застосовується як тонізуючий, вітамінний.
При кровоточивості ясен застосовують для полоскання порожнини рота насичені відвари і настої з листя ожини, так як в листках ожини великий вміст вітаміну К, який має кровоспинні властивості.
Листя ожини містять багато дубильних речовин, тому вони знайшли застосування в медицині як засіб при проносах.
Плоди ожини мають ранозагоювальні, легкі проносні, заспокійливі, протизапальні, потогінні та сечогінні властивості, допомагають знімати суглобові болі, використовуються при лікуванні застуди та запаленні сечового міхура. (//www.ukrboard.com.ua)
При застудах, які супроводжуються високою температурою, нежиттю і кашлем, вживають чай зі свіжих ягід і просушених листя ожини. Захриплість допоможе зняти теплий сік з ягід цієї рослини.
Настої і відвари застосовують при набряках, запаленні сечового міхура, суглобів.
Рекомендується приймати на ніч свіжі ягоди ожини як заспокійливий засіб і при безсонні; також застосування ожини радиться жінкам, які схильні до передменструального синдрому, в період клімаксу. Ягоди ожини сприяють нормалізації обміну речовин, тому дуже корисні при цукровому діабеті, атеросклерозі та ожирінні.
Настої з листя і коріння ожини застосовуються і як зовнішній засіб (ранозагоювальні і кровоспинні властивості). Приготованими таким чином настоями прополіскують порожнину рота при кровоточивості ясен і різних запальних захворюваннях. За будь-яких шкірних захворюваннях настої слід додавати у ванну.
Корисні рецепти з ожиною.
Ягоди ожини вживають по-різному: їдять у свіжому вигляді, роблять желе, готують прохолодні напої, настоянки, компоти, варять варення, пастилу. У домашніх умовах з ожини можна приготувати наступне:
Чай з листя ожини та малини:
необхідно змішати дві частини свіжого листя ожини і одну частину свіжого листя малини. Дати їм трохи зав'янути, потім розім'яти (припустимо, качалкою), збризнути водою, пересипати в тканинної мішок і повісити для ферментації (процес переробки під впливом власних ферментів) в теплому місці. Через кілька днів у листя з'являється чудовий запах, після цього їх остаточно висушують і зберігають у скляних закритих банках. Чай заварюють з розрахунку: на склянку окропу одна чайна ложка сухої сировини; чудово допомагає при застуді,тощо.