Біла базелла (Basella alba) - багаторічна кучерява ліана, яка виростає до 9 м. У неї м'ясисті стебла.
Листя мають слизову консистенцію, чергові, яйцевидні, іноді серцеподібної, загострений кінчик, довжина листа - до 12 див., мають м'який аромат. (//www.ukrboard.com.ua)
Білі квіти або з рожевим відтінком одностатеві, розквітають у пазухах листочків. Плоди, що утворюються після цвітіння, мають 6 мм в діаметрі, дозрівають до вересня, пофарбовані в пурпурно-чорний колір. За кольором і формою плодів рослина також отримало такі назви, як Червоний виноградний шпинат, Малабарський паслін.
Листя базеллы багаті вітамінами, кальцієм, різними корисними речовинами. У Бангладеш їх рекомендують в їжу тим, у кого в організмі недостатньо вітаміну А.
Здавна этномедицина Південно-Східної Азії використовувала базеллу як сечогінний, заспокійливого, в'яжучого, м'якого проносного засобу. Застосовували її також для загоєння ран зовнішньо при виразках, наривах, набряках. У Китаї відома базелла як жарознижуючий засіб і нейтралізує яд. Цілющими властивостями володіє вся рослина: починаючи з коренів до плодів.
У кухні Африки та Південно-Східної Азії ліана також посіла помітне місце. Листя на смак дуже нагадують шпинат, мають делікатний аромат. Їх кладуть сирими в бутерброди, додають у салати.
Також їх заварюють замість чаю. З листям варять супи, готують пюре, додають в овочеві страви.