Всесвітньо відома і улюблена багатьма спеція чорний кмин, може бути не тільки приємним доповненням до страв, а ще й чудовими ліками від багатьох недуг.
Як тільки не називають цю рослину – римський коріандр, нигелла, седана, чорнушка посівна, калінджі, чорне
насіння і т. д. Насіння чорного кмину володіють приємним гіркуватим смаком і ароматом, завдяки цьому найчастіше їх додають до страв як перець.
Однак на відміну від звичного нам перцю, даний продукт не дратує слизові оболонки шлунку і до того ж ще й надає блюдам незвичайний екзотичний смак. Чорний кмин у кулінарії використовують для приготування різних напоїв, його додають в тісто, маринади, супи, овочеві страви і навіть солодкі пудинги та муси, також ним ароматизують сири і деякі кисломолочні продукти. Ця спеція чудово поєднується з морквою, гарбузом, картоплею, житнім борошном, бобовими, рисом, чорною смородиною, полуницею, селерою, імбиром і кардамоном.
Особливо цінується чорний кмин в Азії і на Близькому Сході. Саме мешканці цих регіонів одними з перших почали активно застосовувати його як лікувальний засіб. Пророк Мухаммед стверджував, що чорний кмин здатний позбавити від будь-якої хвороби, він безсилий лише перед смертю, а також рекомендував мусульманам регулярно вживати його в їжу. Не обійшли своєю увагою цю рослину і єгиптяни. Вони вважали його настільки цінним, що поміщали навіть у гробниці фараонів. Чим же так корисний чорний кмин і які проблеми зі здоров’ям можна вирішити з його допомогою?
Чорний кмин – корисні властивості
Чорний кмин можна назвати універсальним ліками, оскільки він володіє безліччю цілющих властивостей і здатний позитивно впливати на різноманітні біологічні процеси в організмі. Чорне насіння надає наступну дію:
-Зміцнює імунітет.
-Знімає запалення.
-Знищує багато, віруси, грибки і бактерії, у тому числі золотистий стафілокок і Helicobacter Pylori.
-Стимулює процеси регенерації, продовжує молодість, порушує процеси формування вільних радикалів і захищають організм від їх впливу.
-Позитивно позначається на розумових процесах, заряджає оптимізмом, позбавляє від стресів.
-Знеболює і має спазмолітичний ефект.
-Захищає печінку і допомагає в її відновленні.
-Виганяє кишкових паразитів.
-Стимулює виділення жовчі.
(//www.ukrboard.com.ua)
-Підвищує працездатність.
-Знижує кислотність шлунку і покращує травлення.
-Ефективно знижує тиск при початкових стадіях гіпертонії.
-Уповільнює зростання ракових утворень і запобігає їх виникненню;
-Відновлює волосяний покрив;
-Сприяє відходженню мокротиння;
-У годуючих жінок збільшують вироблення
молока;
-Виводить токсини.
Завдяки такому широкому спектру дій, чорне насіння можна використовувати для профілактики і лікування безлічі захворювань. Насіння допоможе при хворобах печінки, кишечника, жовчного міхура та шлунка. Засоби, приготовані на його основі, усувають підвищену бродіння, здуття та діарея, сприяють загоєнню виразок, покращують перетравлення і засвоєння їжі. Кмин дозволяє позбутися від головних і суглобових болів, полегшує перебіг простудних захворювань, знімаючи більшість симптомів, що їх супроводжують.
Має чорний кмин корисні властивості, що дозволяють застосовувати для лікування багатьох шкірних захворювань – екземи, дерматиту, псоріазу, фурункулів, стригучого лишаю, вугрів, лейкодерма, бородавок, ран і т. д. Також він буде ефективний при проблемах з ротовою порожниною, допоможе впоратися із запаленням ясен, пародонтоз, зубний біль, стоматит і т. д. Благотворно позначається чорне насіння і на серцево-судинній системі – знижує ламкість капілярів, нормалізує серцевий ритм, купірує спазм судин, покращує кровообіг, знижує тиск, перешкоджає формуванню тромбів. Крім цього воно сприяє зниженню концентрації в крові цукру, розчиненню каменів у нирках, жовчному і сечовому міхурі.
Чорний кмин – застосування
Щоб поліпшити опірність організму шкідливим впливам, зміцнити здоров’я, уникнути багатьох захворювань, утримувати в тонусі тіло і мозок, цілителі сходу рекомендують щодня дорослим людям з’їдати по чайній ложці цільного або перемеленого чорного кмину (при бажанні можна насіння замінити і маслом). Дітям старше трьох років дозволяється давати половину дорослої дози, у цьому випадку щоб зробити смак насіння більш приємним їх можна перемолоти і змішати з
медом.
Чай чорного кмину.
Цей напій поліпшує функції ШКТ і загальний стан організму, допомагає впоратися із застудами, збільшує вироблення молока у годуючих, підвищує життєвий тонус і мозкову діяльність, зміцнює імунітет. Щоб його приготувати, потрібно просто в половину склянки окропу висипати чайну ложку меленого насіння, дати чаю постояти близько десяти хвилин і додати трохи меду. Пити його рекомендується двічі на день.
Чим може зашкодити чорний кмин.
Якщо не перевищувати рекомендованих доз, ніякої шкоди організму чорний кмин не принесе. У великих кількостях він може чинити подразнювальну дію на кишечник і шлунок.
З обережністю до вживання чорного насіння варто ставитися людям, страждаючим від гіпотонії. Повністю від насіння чорного кмину потрібно утриматися вагітним, оскільки вони здатні викликати скорочення матки