Вирощування гарбуза на
насіння За посівними площами гарбуз займає 5 місце в світі. Вона відноситься до експортних культур. Гарбуз - дуже цінна баштанна культура, з дієтичними і лікувальними властивостями. Плоди корисні при багатьох хворобах, особливо хворим з підвищеною кислотністю, при лікуванні печінки, нирок, лишаїв, цукрового діабету, зайвої ваги. В Індії гарбуз використовують при лікуванні туберкульозу. Особливу цінність в фармакології
представляють насіння гарбуза, з яких виготовляють цінні медичні препарати, які використовують при лікуванні гепатитів, колітів, цирозі печінки, запальних процесах, гіпертонії, атеросклерозі і хворобах шкіри. М'якоть легко засвоюється, здатна заліковувати виразку шлунка. Містить велику кількість солей калію, фолієвої кислоти. Гарбуз багата пектинами, які виводять шкідливі речовини, важкі метали з організму людини, є ефективним антиоксидантом. Останнім часом в світі значно підвищився попит на насіння гарбуза і масло з них. Це обумовлено, перш за все, її особливо високими лікувальними властивостями. В аптеках продається багато препаратів з насіння гарбуза, наприклад, «Пепонен», «Тиквеол» і ін. Гарбузові насіння і масло з них містять цинк, який запобігає розвитку аденоми і простати, є відмінним засобом профілактики атеросклерозу судин мозку і серця. Крім того, насіння з гарбуза і її масло - кращий спосіб боротьби від всіх видів гельмінтів. За якісним властивостям гарбузова олія належить до кращих столових сортів і не поступається прованському. Потенційна врожайність насіння гарбуза 1,0-1,5 т / га, вміст олії до 45%, а практичний вихід до 35% від маси насіння, тобто до 500-800 кг / га. Але в виробничих умовах урожайність поки становить лише 0,3-0,5 т / га. Україна в 80-90 рр. широко експортувала насіння гарбуза, але поступово втратила свої позиції на експортному ринку. Ще в 1995 р був справжній бум по попиту на насіння гарбуза: розширювалися площі, закупівельні ціни змінювалися в межах 0,8-1,2 $ / кг. Але після появи потужних конкурентів з країн Азії (Індія, Китай, Індонезія, Пакистан) ціни на насіння гарбуза знизилися до 0,5-0,7 $ / кг. Зараз ціна знову зросла, але вітчизняні баштанники виявилися серед потужних «гарбузових» конкурентів. Однак останнім часом європейські споживачі все більше відмовляються від китайської гарбуза, що пов'язано з її низькою якістю, і в зв'язку з цим знову починає зростати попит на українське насіння. За даними Держкомстату експортні поставки насіння гарбуза і масло з неї збільшуються щорічно. Насіннєвий матеріал, отриманий на полях України, повністю експортується як в країни ближнього, так і далекого зарубіжжя. Такий великий попит на гарбузову олію обумовлено його лікувальними властивостями. Наукова робота по вивченню баштанних культур, в т.ч. і гарбуза, на
олійні мети в Україні проводиться в Інституті південного овочівництва і баштанництва УААН в місті Гола Пристань Херсонської обл. і на Дніпропетровській дослідній станції Інституту овочівництва і баштанництва УААН. Адже основним регіоном по вирощуванню гарбуза є Південно-Східний, а саме Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська області. Крім того, вирощування гарбуза на насіннєві цілі і переробні заводи з виробництва масла почали створювати і в Полтавській, Черкаській та Вінницькій областях. Вивчення гарбуза для отримання масла ще в 40-50 роки минулого століття вперше в Україні започаткував відомий селекціонер А.Т. Галка на Дніпропетровщині. До речі, за його словами, свого довголіття він зобов'язаний саме гарбузі. Адже в його раціон щодня входила гарбузова каша з пшоном. Істинно правдиві слова «Гарбуз нагодує, гарбуз полікує» є символом цієї величної культури. Відомими вітчизняними селекціонерами Соколовим Д.І., Книшем В.І., Колесником І.І. створені сорти, вивчені питання з вивчення виходу масла і її жирних кислот різних сортів і видів гарбуза, елементи технології її вирощування на насіннєві цілі і послеуборочная доопрацювання, що дозволяє отримувати насіння високої якості, яке відповідає сучасним технічним вимогам. Дуже важливим питанням в технології вирощування гарбуза для отримання насіння є вибір сорту. На насіннєві цілі можна використовувати всі три види гарбуза, які культивуються в Україні - це мускатна, твердокорая, великоплідна. Причому від виду залежить склад жирних кислот в олії. Так, концентрація лінолевої кислоти в олії насіння великоплідний і мускатної гарбуза вище в два рази олеїнової. А лінолева кислота вважається ціннішою. Високу концентрацію лінолевої кислоти відзначено у мускатною гарбуза сорту Новинка і у сортів великоплідний гарбуза: столового - полевічка і кормового - Валок. При цьому слід пам'ятати, що насіння мускатних сортів гарбуза мають невеликий вихід насіння, тому спеціально не вирощуються для отримання насіння. Для отримання масла з подальшим тривалим зберіганням краще використовувати сорти твердокорой гарбуза, насіння якої містять підвищену кількість олеїнової кислоти, яка більш стійка до окислення. Найбільш придатними для цього є сорти голонасінні твердокорой гарбуза Південний і Гамлет, насіння яких не мають оболонки, що дозволяє з меншою собівартістю виробляти масло з плодів гарбуза. Однак найбільшим попитом користуються насіння кормових сортів гарбуза великоплідний української селекції - Стофунтовая, Народний, Валок і російської - Волзька сіра 92. У цих сортів насіння великі (понад 14 мм), подовженої форми з привабливою білої оболонкою, яка легко відділяється від ядра. У цих сортів вихід насіння з 1 га від 400 до 500 кг і вище. Вміст сирого жиру 52-53%. Посівний матеріал можна придбати в науково-дослідних установах, про які згадувалося вище або в філіях ТОВ «Агрофірма-Елітсортнасіння». Не слід забувати, що при вирощуванні гарбуза на насіннєві цілі необхідно, перш за все, вирішити питання про сорт, насіння якого найбільш придатні і можуть дати найбільшу кількість продукції з одиниці площі. Технологія вирощування насіння гарбуза розроблена в Інституті південного овочівництва і баштанництва УААН і з 01.10.2009 р діє ДСТУ 5046: 2008 «Насіння кавуна, дині, гарбуза. Технологія вирощування. Основні положення ». Виробникам необхідно дотримуватися всіх правил згідно стандарту, де повно і всебічно описані всі процеси технології вирощування культури, збору і зберігання насіння. Крім того, в стандарті наведені розрахунки норм і строки внесення вапна, мінеральних та органічних добрив під баштанні культури в залежності від грунту і зони вирощування, що дозволяє отримати високу врожайність великих і виконаних насіння. При вирощуванні сортів гарбуза на насіннєві цілі слід пам'ятати, що врожайність насіння практично не залежить від розміру і маси плода. В середньому вихід насіння з плодів становить 1% від маси врожаю. Підвищити вихід насіння з гектара можна технологічними прийомами, а саме, використовуючи загущені посіви і поливи. При вирощуванні гарбуза на насіння істотний вплив на економічні показники має площа живлення рослин. Для цього необхідно знати сортові особливості. Всі сорти гарбуза діляться на дві великі групи - з довгими стеблами і кущові. Довгі стебла до 3-5 м має більшість сортів. До кущових сортів з короткими стеблами (до 1 м) відноситься сорт Валок, який створений на Дніпропетровській дослідній станції. Загущені посіви длінностеблевих сортів гарбуза з площею живлення рослин 2 м2 і шириною міжрядь 2,1 м хоча і призводить до деякого зменшення врожаю плодів, але дає можливість отримати плоди з меншою середньою масою. При цьому, зміст насіння в таких плодах вище, в порівнянні з плодами, де площа живлення становила 4 м2. Рівномірний посів забезпечать сівалки СБН-3, СБУ-3. Сівалки СУПН-8 і СУПН-12 мають порівняно вузькі семяпроводи і великі гарбузове насіння нерідко в них зависають. Тому при використанні таких сівалок потрібен постійний контроль над якістю посіву. Крім того, отримати рівномірні сходи гарбуза можна, використовуючи сівалки точного висіву типу «Клен». Схема посіву длінностебельних сортів 1,4х1,4; 1,8х1,0 або 2,1х1,0 м. Кущові сорти висівають за схемою 1,4х0,7 м. Густота длінностебельних сортів повинна складати до 5, а кущових - до 10 тис. Рослин / га. Збирають урожай гарбуза після дозрівання плодів до настання заморозків. Для отримання насіння гарбуза високої якості велике значення мають терміни виділення їх з плодів. Оптимальні показники цього терміну - 75-80 день від початку плодоутворення, а вміст вологи в насінні знижується до 35-40%. Якщо вміст вологи в насінні перевищує цей рівень, то проводять дозаривание плодів після збору врожаю від 10 діб в південних і до 30 - в центральних районах. Для цього плоди гарбуза скачують у валки за допомогою валкоутворювача УПВ-8, і вони лежать на полі вказану кількість діб, лише після цього починають відділення насіння.