Особливо псілліум корисний для тих, хто дотримується низьковуглеводного харчування, багато недобирають розчинної клітковини, а це може призводити до розладів роботи кишечника. Псилліум (psyllium) , ісфагула (ispaghula) , іспагол (ispaghol) , - це висівки насіння подорожника блошиного (plantago psyllium L. ) . Псилліум майже не має власного смаку і на 80-85% складається з клітчаки, чим він і цінний. Особливо тому, що здебільшого (71%) це т. зв. розчинна клітковина, яка є відмінною їжею для корисної мікрофлори кишечника. Для порівняння - популярні вівсяні та пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. Особливо Псиліум корисний для тих, хто дотримується LCHF-методу, адже, переходячи на низьковуглеводну їжу, багато хто недобирає розчинної клітковини, а це може призводити до розладів роботи кишечника. У псиллиуме практично немає вуглеводів, що засвоюються, і це його знову вигідно відрізняє від вівсяних висівок, в яких вуглеводів більше 62 відсотків. Головна кулінарна властивість псиллиума, що робить його ключовим компонентом низьковуглеводної та безглютенової випічки - це його здатність вбирати вологу і перетворюватися на гелеподібну масу. Один грам чистого борошна силіуму вбирає 45 мілілітрів води. нормалізує травлення, допомагаючи і при запорах, і при діареї, знижує рівень холестерину та нормалізує рівень цукру в крові у хворих на цукровий діабет. Крім того, псилліум може бути корисним і при ряді кишково-шлункових захворювань, наприклад, синдром подразненого кишечника, виразковому коліті, він також допомагає знизити артеріальний тиск. Звичайно, псилліум — це не ліки, сам по собі він не вилікує цукровий діабет або гіпертонію, але в комплексі з рештою їжі дуже допоможе.