Шрот соняшниковий — є відходом від виробництва соняшникової олії. Являє собою подрібнене знежирене насіння соняшника. Отримується шляхом екстракції залишків олії із соняшникової макухи хімічним шляхом, тобто за допомогою хімічних розчинників. В якості розчинника використовується гексан. Соняшникова макуха змішується з гексаном. Гексан змішується із залишками олії в макусі. Рідка суміш соняшникової олії олії з гексаном відділяється від твердої фракції. Тверда фракція і є соняшниковим шротом. Вона характеризується високим вмістом сирого протеїну та низьким вмістом жиру та вологи. За поживністю соняшниковий білок є близьким до білків тваринного походження (рибне борошно, м'ясо-кісткове борошно, кров’яне борошно).
Використовується для забезпечення раціонів сільськогосподарських тварин та птиці дешевим білком.
Показники якості: (//www.ukrboard.com.ua)
Сирий протеїн в перерахунку на АСР ( 36-42%)
Клітковина(15-22%)
Жирність(1,5-2%)
Вологість( 9-11%)