Компактне багаторічна рослина кулястої форми висотою 15-25 см. Листя дрібне, темно-зеленого кольору, дуже ароматні, нагадують суміш анісу, лимона і кмину. Володіє злегка гіркуватим смаком, що не тільки покращує смак страв, але і сприяє травленню. (//www.ukrboard.com.ua)
Чебрець віддає перевагу сонячним місцям. У півтіні, навіть легкому затіненні рослини витягуються і погано цвітуть. Дуже світлолюбна рослина, тому висаджувати його потрібно в самому освітленому місці. Не виносить зайвої вологи - йому потрібні помірні, але часті поливи, після яких не повинно бути застою води. Грунт для чебрецю повинна бути родючої, з нейтральною кислотністю.
У кулінарії додають для ароматизації печені, м'яса на грилі, птиці, в сири, салати, супи і соуси, в рибні і яєчні блюда.