НАДІЙНИЙ
пшениця тверда озима
групова стійкість до поширених хвороб
ОРИГІНАТОР: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Рекомендований для вирощування у зонах Степу та південного Лісостепу
ГОСПОДАРСЬКІ ТА БІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
• сорт інтенсивного типу, універсального використання після парових та кращих непарових попередників;
• високопродуктивний; за роки конкурсного сортовипробування (2016 -2019) врожайність в середньому склала 6,48 т/га, що на 0,92 т/га або на 16,5 % вище середнього стандарту. Має крупний, добре озернений колос;
• відноситься до степової та лісостепової екогрупи. Середньоранній. Дозріває на 2 - 3 доби пізніше стандартного сорту Алий парус;
(//www.ukrboard.com.ua)
• короткостебловий (85 - 95 см), має високу стійкість до вилягання;
• морозо- і зимостійкість середня (5 - 7 балів), на рівні сорту Золоте руно. Сорт вирізняється середньою яровізаційною потребою (23 - 25 діб) і також середньою фотоперіодичною чутливістю (більше 65 діб);
• посухостійкість вище середньої (7 балів);
• стійкість до осипання висока, до проростання зерна на пні середня;
• характеризується комплексною стійкістю до поширених хвороб, зокрема септоріозу та різних видів сажки (8 - 9 балів), бурої, стеблової іржі та борошнистої роси (6 - 8 балів).
ЯКІСТЬ ЗЕРНА: відповідає всім вимогам стандарту до зерна вищих гатунків твердої пшениці. Має середнє за крупністю зерно (маса 1000 шт. 43,4 - 48,8 г). Натура зерна складає 790 - 806 г/л. Вміст клейковини 27,8 - 31,5 %, білка 13,2 -14,8 %. Загальна оцінка макаронних виробів 5,0 - 5,5 балів. Серед інших сортів твердої пшениці вирізняється комплексом високих технологічних показників для макаронного та
круп'яного виробництва.
АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид hordeiforme. Колос остистий, не опушений, червоно-коричневого кольору, щільний, циліндричний. Остюки довгі (11 - 12 см), зазубрені, еластичні, світло-коричневого кольору. Колоскова луска видовжена. Зубець колоскової луски короткий, середньозігнутий. Плече піднесене, вузьке. Зернівка напіввидовжена, білого кольору.
АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: реалізація високої продуктивності та якості зерна досягається при вирощуванні на високих агрофонах за інтенсивної технології. Сівбу необхідно проводити за стислий період (4 - 5 днів) за 5 днів до початку оптимальних строків для м'якої озимої пшениці в кожному конкретному регіоні. Оптимальна норма висіву
насіння 5 млн схожих зерен на гектар. Глибина
загортання насіння 4 - 6 см.