БОСФОР
пшениця тверда озима
сорт інтенсивного типу, з груповою стійкістю до хвороб
Оригінатори: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення; ПрАТ «Селена». Рекомендований для вирощування у зонах Лісостепу, Степу
ГОСПОДАРСЬКІ ТА БІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
• інтенсивного типу, універсального використання на високих і середніх агрофонах;
• високопродуктивний, за роки державного випробування (2009 - 2011 рр.) середня урожайність в степовій зоні склала 6,00 т/га, що на рівні стандарту, а в лісостеповій зоні 7,85 т/га, що вище стандарту Алий парус на 0,35 т/га, або на 4,5 %. Має крупний, добре озернений колос;
• відноситься до степової та лісостепової екогрупи; середньоранній, дозріває одночасно, або на 2 - 3 доби раніше стандартного сорту Алий парус;
(//www.ukrboard.com.ua)
• короткостебловий (90 - 95 см), має високу стійкість до вилягання;
• морозо- і зимостійкість вищі середніх (7 - 8 балів), на рівні сорту Алий парус. Вирізняється середньою яровизаційною потребою (25 - 27 діб) та фотоперіодичною чутливістю більше 75 діб;
• посухостійкість вище середньої (7 балів);
• високостійкий до осипання та середньостійкий до проростання зерна в колосі;
• характеризується комплексною стійкістю до поширених хвороб, зокрема септоріозу та різних видів сажки (8 - 9 балів), бурої, стеблової іржі та борошнистої роси (6 - 8 балів).
ЯКІСТЬ ЗЕРНА: відповідає всім вимогам стандарту до зерна вищих ґатунків твердої пшениці. Має крупне зерно (маса 1000 шт. 45,0 - 56,8 г). Натура зерна 785 - 826 г/л. Вміст клейковини 28,0 - 33,1 %, білка 13,5 - 14,2 %. Загальна оцінка макаронних виробів 4,5 - 5,0 бала.
АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид hordeiforme. Колос крупний, неопушений, яскраво-червоного кольору, щільний, циліндричний. Остюки довгі (10 - 11 см), зазубрені, жорсткі, чорного кольору. Колоскова луска видовжена. Зубець колоскової луски короткий, прямий. Плече округле, вузьке. Зернівка напіввидовжена, білого кольору.
АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: реалізація високої продуктивності та якості зерна досягається при вирощуванні на високих агрофонах за інтенсивної технології. Сівбу необхідно проводити за стислий період (4 - 5 днів) на початку оптимальних строків для м'якої озимої пшениці в кожному конкретному регіоні