Сорт Вишиванка білоцерківська належить до виду пшениці Triticum Spelta (L), утворений багаторазовим відбором методом педігрі з чорнобильського радіомутанту 756/89, який утворився в зоні відчуження ЧАЕС в 1986-87 роках.
В Реєстрі сортів рослин України з 2020 року, пропонується для всіх зон України.
Дата державної реєстрації 16.11.2020 р.
Відмінні особливості та апробаційні ознаки (//www.ukrboard.com.ua)
Сорт вишиванка білоцерківська належить до таксону Spelta. Форма куща напіврозлога, антоціанове забарвлення вугок слабке, час початку колосіння пізнє, восковий наліт на колосі, листках, міжвузлях практично відсутній. Сорт високорослий: висота рослин в зоні Степу в 2019 – 2020 роках відповідно склала 102 та 127 см, в зоні Лісостепу - 116 та 109 см, в Поліссі 125 та 132 см. Колос пірамідальної форми, щільний, довгий, безостий. Зубці на квіткових лусках – догі. Колос на верхівці має дуже короткі зубці. Плече на нижній колосковій лусці – широке, пряме. Зубець – короткий, прямий. Зубець квіткової луски – середньозігнутий. Тип розвитку сорту – озимий.
Біологічні та господарські показники
Тривалість періоду вегетації сорту складає 248-270 днів. Сорт невибагливий до умов вирощування. Морозостійкість і посухостійкість - високі. Урожайність в середньому за дослідами склала в 2019 р. -57,9 ц/га, в 2020 р. – 50,8 ц/га.
Сорт цінний за хлібопекарськими якостями: вміст білка в 2020р. становив 14,3-14,8%, вміст клейковини 29,1-30,2%, показник альвеографа – 273 о.а. Об’єм хліба з 100г. борошна – 960 мл.
В окремих сортодослідах УІЕСР вміст білка досяг в Вінницькій філії – 15,6%, в Дніпропетровській – 16,5%, в Рівненській – 16,3%. В 2020р. – в Миколаївській -16,4%, в Сумській 15,6%, в Чернігівській – 15,9% Сорт використовується для випічки хліба, для виробництва макаронних виробів та для дієтичного харчування.