ДЕМІРА
Оригінатор – Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН. Рік реєстрації – 2019.
Різновидність – леукурум (leuсurum).
Середньостиглий - тривалість вегетації в середньому 101 доба. Стійкий до вилягання, висота рослин 90 см. Колос легко вимолочується. Маса 1000 насінин 48,0-50,6 г.
За стійкістю до твердої сажки та септоріозу перевищує стандарт.
Потенційна врожайність 7,1 т/га, середня за роки випробування 4,5 т/га.
Вміст клейковини 31-34 %, вміст білка 13,5-15,5 %. Макаронні якості добрі, сорт відноситься до групи подвійного використання, тобто придатний для виготовлення не тільки макаронних виробів, а й хліба в чистому вигляді. Має переваги перед стандартом за силою
борошна (312 о.а., до стандарту +123 о.а.), формує більший об'єм хліба (690 мл із 100 г. борошна, до стандарту +163 мл.).
(//www.ukrboard.com.ua)
Рекомендована зона вирощування - Лісостеп.
Сорт створено для вирощування за інтенсивною технологією Норма висіву 5 млн схожих зерен на гектар.
Насіння перед посівом необхідно протруювати фунгіцидом та інсектицидом
Стійкість до вилягання 8 балів.
Стійкість до обсипання 8 - 9 балів.
Стійкість до посухи 7 - 8 балів.
Стійкість проти борошнистої роси 9 балів.
Стійкість проти бурої іржі 9 балів.
Стійкість проти фузаріозу колоса 9 балів.
Стійкість проти кореневої гнилі 9 балів.
Стійкість проти клопа-черепашки 9 балів.
Стійкість проти мухи шведської 9 балів.