Продам мандарини та лімони від поставщика. Відпускаем з 5 тонн. Ціни договірни. Мої номера телефону +380502711484 вайбер та +380969351156 вацап Олександр.
Мандарини називають зимовим насінням. Багато людей їх чистять і поїдають кілограмами. Часто можна почути думку, що мандарини допоможуть при застуді. Ще мандаринам приписують виникнення алергії та "діатезу" (атопічного дерматиту).
Які бувають мандарини
Круглим, помаранчевим, зі шкіркою, яку легко чистити, може бути вид (чи радше сорт) Citrus tangerina (темно-оранжевий танжерин, рослина родом з Марокко) або міжвидовий штучний гібрид танжерину Citrus та clementina, відомий в наших супермаркетах як клементин та безпосередньо світло-оранжевий мандарин Citrus reticulata родом з Китаю та Філіппін.
Є ще кілька інших видів роду Citrus, іменованих "мандаринами". Вони різняться товщиною шкірки, відтінками оранжевого, кількістю кісточок і вмістом
цукру. Якщо бажаєте, щоб мандарини було легко чистити, купуйте клементини.
Користь мандаринів
У мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1,7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах дольок мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині.
У цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо та калій.
Їсти мандарини з м'яким сиром чи оливковою олією — хороша ідея, адже жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.
Втім, мандарини солодкі. Ті ж 200 грамів дольок містять 20 грамів цукру.
Скільки можна з'їсти мандаринів
Дорослій людині, яка не худне та не має цукрового діабету 1 типу, на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і
картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте під різдвяне кіно "заточити" 600 грамів "лущених" мандаринів (це приблизно 60 грамів цукрів), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.
(//www.ukrboard.com.ua)
Краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози крові сильно не підвищувався.
Дітям, відповідно, вуглеводів треба значно менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня.
Канадські рекомендації чітко не обмежують в поглинанні фруктів: що більше фруктів, то менший ризик серцево-судинних захворювань.
Висновок
Мандарини — прекрасний десерт. Краще пів кілограма мандарин, ніж шматок торта. Але про здоровий глузд забувати не варто.
З огляду на цукри, калій, кальцій та магній, і великий вміст води мандарини можна вважати непоганим варіантом для ранку після свят.
"Але ж від мандаринів висипає!" — так, дитинство багатьох людей було затьмарено забороною їсти цитрусові.
Мандарини дозрівають лише на дереві, на відміну від яблук чи бананів.
Тому: навіть якщо бачите серед гори мандаринів плісняві фрукти, не гребуйте цією горою і набирайте неушкоджені — ця партія, ймовірно, мало оброблена, але мийте мандарини все одно.
Якщо ви вирішили використати для чогось шкірочки сортових мандаринів, яких взимку збираються цілі кілограми, майте на увазі — там є залишки пестицидів. Наразі найбільш дієвим способом зменшити вміст пестицидів у фруктах є замочування їх і розчини
соди.
Мандарині мають кислу реакцію — їхній pH становить від 3 до 3.5. З-поміж усіх цитрусових вони найменш кислі. Але кислотність, нижча за 5.5, шкодить емалі зубів. Тому після поїдання мандаринів варто прополоскати рота, а згодом ретельно почистити зуби.